Spelend leren

Kinderen leren en ontdekken door te spelen. Gastouderopvang de Droomboom beschikt over allerlei speelgoed voor verschillende leeftijden om diverse aspecten van de ontwikkeling te stimuleren, zoals motorische, taal-, sociaal-emotionele en cognitieve vaardigheden. Voorop staat dat het speelgoed veilig en geschikt is voor alle leeftijden. Het speelmateriaal wisselt geregeld en wordt volgens de regels van de GGD/SKSG frequent gecontroleerd en gereinigd.

Thema’s

Bij Gastouderopvang de Droomboom werken we aan de hand van thema's (4-6 weken per thema), zoals winter, lente, verkeer, huis etc. Alle speel- en leeractiviteiten in de betreffende periode worden aangeboden rondom het thema, zoals het speelgoed, de liedjes, de boekjes, de uitstapjes, de knutselwerkjes etc. De specifieke invulling van het thema wisselt per dag omdat die wordt afgestemd op de samenstelling en behoeften van de kinderen. Het volgen van een strak schema is geen must; we laten het thema gemakkelijk los om na een regenbui even lekker buiten in de plassen te gaan stampen als de kinderen daar zin in hebben.


Kiki

Bij Gastouderopvang de Droomboom woont nog een vriendje: Kiki. Kiki is een knuffelbeer die samen met de kinderen allerlei avonturen beleeft. Het is een uniek veelzijdig en compleet ontwikkelingsprogramma speciaal ontworpen voor gastouders. Aan de hand van maandelijkse thema’s worden ontwikkelingskansen bij kinderen opgemerkt en aangegrepen. Beer Kiki stimuleert de kinderen om spelenderwijs nog meer te praten, bewegen en meer. Ook bij de uitstapjes van gastouderopvang De Droomboom is Kiki van de partij!

Als gastouder beschik ik over een officieel certificaat en ben ik bevoegd om kinderen te begeleiden met het ontwikkelingsstimuleringsprogramma van Kiki, Kansen voor Kinderen. Voor meer informatie over Kiki, kun je kijken op http://www.kiki-s.nl.



Buitenspelen

Lekker spelen in de buitenlucht is gezond! Niet alleen vinden kinderen het van nature leuk om te spelen en te bewegen, ook is bekend dat kinderen die geregeld buiten spelen beter in hun vel zitten, goed eten en slapen. Al spelend ontwikkelen kinderen allerlei vaardigheden zoals de motoriek, maar ook doen zij sociaal-emotionele vaardigheden op door samen te spelen.

Bij Gastouderopvang de Droomboom is het streven om minimaal een keer per dag lekker naar buiten te gaan met de kindjes. Natuurlijk wordt daarbij rekening gehouden met alle slaap- en eetmomenten van de kinderen (want die gaan voor!). De dreumesen en peuters kunnen lekker rennen, spelen en klimmen, maar ook voor baby’s is het heerlijk om buiten te zijn: de wind die langs hun wangetjes waait en de blaadjes die boven de wandelwagen bewegen.

Niet alleen buiten spelen, maar ook in de buitenlucht slapen is gezond voor jonge kinderen. Bij gastouderopvang De Droomboom is het natuurlijk mogelijk om buiten te slapen. Baby’s kunnen lekker in hun eigen kinderwagen in de beschutte tuin slapen. Ook voor oudere kinderen is buiten slapen mogelijk; in overleg met ouders kan gebruik gemaakt worden van een gecertificeerd buitenhuisje (‘lutjepotje’).